LEDA News

Feb

24

2022

10h

 

HDL Design House Internship 2022

 
 

Kompanija HDL Design House otvorila je novi konkurs za praksu za 2022god.

 

Za vise informacija kliknite OVDE

 

Sep

15

2021

11h

 

Kompanija ELSYS raspisuje konkurs za stipendije studentima Elektronskog fakulteta u Nišu

 
 

Kako vam se čini da tokom završne godine studija svoje projektne ideje realizujete u vodećoj firmi za razvoj čipova u Srbiji?

ELSYS je kompanija koja omogućava mladim inženjerima da se prvi put u industrijskom okruženju susretnu sa razvojem integrisanih kola i unaprede znanje koje će biti usklađeno sa trendovima u svetu.

Za studente koji su trenutno četvrta godina takva prilika se ukazuje odmah. Kompanija ELSYS raspisuje konkurs za stipendije studentima Elektronskog fakulteta u Nišu, a otvorene su ukupno tri pozicije za one najbolje. Da biste postali naš stipendista potrebno je da ispunjavate sledeće uslove:

• Da ste student Elektronskog fakulteta u Nišu

• Prvi put upisana četvrta godina

• Nije moguće primati stipendiju od druge kompanije u istom periodu

• Da po završetku osmog semestra osnovnih studija dođete kod nas na letnju praksu u trajanju od 3 meseca (stipendista koji dođe kod nas na praksu primaće odgovarajuću mesečnu naknadu koja u tom trenutku bude važila za ostale praktikante)

Neophodna dokumentacija:

• CV pisan na engleskom jeziku

• Motivaciono pismo

• Dokaz o položenim ispitima

• Predlog ideje/projekta na kojem biste voleli da radite (opciono) Svi zainteresovani kandidati mogu se prijaviti na sledećoj adresi

https://elsys-eastern.com/career/scholarship/

Rok za prijavu je 22. oktobar, a objavljivanje konačne liste kandidata je predviđeno za 29. oktobar. Predviđeno trajanje stipendije je osam meseci, 1.11.2021. – 1.7.2022. a mesečna naknada stipendije iznosiće 15,000.00 RSD.

 

Za vise informacija kliknite OVDE

 

Sep

15

2021

11h

 

HDL je otvorio konkurs za stipendije za studente četvrte godine osnovnih studija i master studente

 
 

“HDL Design House”

Raspisuje konkurs za dodelu 10 stipendija studentima:

  • Fakulteta Tehnickih Nauka u Novom Sadu,
  • Elektrotehničkog Fakulteta u Beogradu i
  • Elektronskog Fakulteta u Nišu.

Za stipendije se mogu prijaviti studenti koji su upisali IV godinu osnovnih studija, kao i studenti koji su na Master studijama gore navedenih fakulteta.

 

https://www.hdl-dh.com/job/scholarship-2021/

 

Sep

14

2021

11h

 

Kompanija ELSYS Eastern Europe dodeljuje dve stipendije tokom studijske 2021/22 godine najbolje rangiranim studentima

 
 

Kompanija ELSYS Eastern Europe dodeljuje dve stipendije tokom studijske 2021/22 godine najbolje rangiranim studentima na osnovu prosečne ocene, koji upišu drugu godinu studija na modulu Elektronika na Elektronskom fakultetu u Nišu. U razmatranje se uzimaju oni studenti koji su položili sve ispite iz prve godine. Iznos stipendije je 15.000 RSD i isplaćivaće se na mesečnom nivou u periodu

1.11.2021. – 1.9.2022.

 

Studenti nemaju nikakvu ugovornu obavezu prema kompaniji po završetku primanja stipendije, tako da je zapravo cilj privući kvalitetnije studente, i unaprediti naš smer i struku.

 

 

Dec

15

2020

12h

 

Novaku Radivojeviću prvo mesto na Olimpijadi iz oblasti mikroelektronike

 

 

 

Ова Олимпијада одржана је 8. децембра у Јерменији, али је све било организовано онлајн, путем платформе Zoom, услед глобалне пандемије.

 

 

На Олимпијади је учествовало 370 учесника из 10 земаља, а Новак је био најбољи у конкуренцији колега из Јерменије, Аргентине, Бразила, Египта, Перуа, Русије, Уједињених Арапских Емирата, Украјине и Вијетнама.

 

Победници су добили признања на специјалној церемонији која се одржала 10. децембра, такође преко Zoom платформе.

 

Поред Новака Радивојевића, који је заузео прву позицију, најбољи су били Сурен Абазјан из Јерменије на другом месту, док су треће поделили Зана Којајан (Јерменија), Едуардо Пиклер Фронца (Бразил), те Доан Ван Хиеу (Вијетнам). Организатор Олимпијаде је Synopsys Armenia CJSC.

 

 

 

 

 

Sep

28

2020

13h

Development of Testing Environment for a Dicrete D/A Converter Usinf NI High-Speed M Series Acquisition Device

 

Na ICETRAN-u 09.28.2020 Predstavljen je rad:

"Development of Testing Environment for a Dicrete D/A Converter Usinf NI High-Speed M Series Acquisition Device"

Autori: Andjela Jovanović, Miljana Milić i Marko Dimitrijević

 

 

Mar

09

2020

13h

TECH + FPGA takmičenja

 

Sastavi tim. Suoči se sa izazovom. Iznenadi sebe i druge.
Odabrali ste pravu profesiju!

U okviru TECH+ FPGA takmičenja, pred vama su dva izazova, dizajniranje kompjuterske igre ili obrada slike. Iako su oba izazova bazirana na FPGA platformi, pravljenje kompjuterske igre namenjeno je studentima bez predhodnog iskustva u HDL-u, a obrada slike onima koji su već upoznati sa HDL-om (VHDL/Verilog). Da li si na visini zadatka da izazov završiš u zadatom roku?
Sastavi tim od kolega-studenata sa jednog od tri fakulteta:

  • Elektrotehnički fakultet u Beogradu
  • Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu
  • Elektronski fakultet u Nišu

Ovo je prvo takmičenje ovog tipa u Srbiji, organizovano od strane Elsys Eastern Europe i podržano od strane ETF-a u Beogradu. Namenjeno je onima koji se ne zadovoljavaju samo prihvatanjem izazova, nego svojim radom stalno podižu lestvicu drugima.

TECH+ FPGA specifikacije:


Dizajn kompjuterske igre
Izazov traje 24 sata
3-4. april
/       
Obrada slike
Izazov traje 48 sati
3-5. april
obavezno poznavanje HDL-a


  
Tvoja prijava treba da sadrži tri takmičara, njihove osnovne podatke (godište, godina studija, smer, trenutni prosek) i ime vašeg tima. Možeš se prijaviti i bez tima – a mi ćemo ti obezbediti druge članove tima u skladu sa prijavama neposredno pre takmičenja.

Uz prijavu pošalji i motivaciono pismo. Voleli bismo da znamo šta tebe lično pokreće u svetu elektronike.

Rok za slanje prijave je 26. mart. Spisak timova koji su odabrani da budu deo takmičenja biće poznat do 30. marta.

Možete se prijaviti putem sledećeg linka:

https://elsys-eastern.com/tech-fpga-competition/
Glavna nagrada je DJI Mavic Mini Fly dron combo, i to za svakog člana pobedničkog tima u obe kategorije. Ovo nije dovoljna nagrada za talenat koji očekujemo od svih učesnika ovog takmičenja – zato je organizator, Elsys Eastern Europe pripremio praktikantske pozicije za sve najbolje.
Takmičenje će se održati u Beogradu, u paviljonu ETF-a, sale 25 i 26.
Prevoz i smeštaj obezbeđeni su besplatno za sve učesnike takmičenja koji žive van Beograda, a maksimalan broj timova po jednoj kategoriji je deset.
Više informacija i detaljna tabela takmičenja biće dostupni uskoro.

 

Vidimo se na TECH+
Elsys Eastern Europe tim

 

 

 

 

Sep

12

2019

12h

Kompanija HDL Design House objavila je konkurs za dodelu 10 stipendija u trajanju od 12 meseci.

 

Kompanija HDL Design House objavila je konkurs za dodelu 10 stipendija u trajanju od 12 meseci.

Za stipendije mogu konkurisati studenti sa prosekom iznad 8,5 koji su redovno upisivali svaku godinu, a sada su ili četvrta godina osnovnih ili studenti master studija.

Mesečna stipendija iznosi 25000 dinara.

Konkurs možete da pogledate u prilogu a link na vest je u nastavku:

https://www.hdl-dh.com/hdl-news/novi-konkurs-za-stipendije/

 

 

 

 
   

Nov

26

2018

12h

Nova zapošljavanja i stipendije u kompaniji HDL!

 

Otvoren konkurs za stipendije kompanije HDL Design House Kompanija HDL Design House otvara konkurs za stipendije namenjene najboljim studentima četvrte godine osnovnih studija i master studija Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, i Elektronskog fakulteta u Nišu. Trajanje stipendije, za koje se mogu prijaviti studenti sa prosečnom ocenom iznad 8,5 i redovno upisanim godinama studija, je 12 meseci. U okviru programa stipendija, svi stipendisti će imati mogućnost obavljanja stručne prakse u kompaniji HDL Design House, kao i priliku da učestvuju u obukama i kursevima koje kompanija organizuje. Tokom trajanja stipendije, studenti neće imati dodatnih obaveza u kompaniji, i moći će u potpunosti da se posvete ispunjavanju svojih uobičajenih obaveza na fakultetu, a nakon završenih studija u predviđenom roku, imaće mogućnost zaposlenja na poziciji inženjera u kompaniji HDL Design House. Stipendije se isplaćuju počev od januara 2019. zaključno sa decembrom 2019. Posebna nagrada biće obezbedjena svim stipendistima koji završe studije pre isteka ovih 12 meseci, u vidu bonusa za sve preostale mesečne stipendije, pored redovne plate u okviru zaposlenja, kao i dodatnih 5 slobodnih dana, uz predvidjeni odmor koji će imati kao zaposleni u kompaniji. Ukoliko nakon završenih osnovnih studija, stipendista želi da nastavi master studije, stiče pravo na nastavak primanja stipendija, uz odlaganje početka zasnivanja radnog odnosa za narednih godinu dana, koliko traju master studije . Konkurs za stipendije biće otvoren do 15. decembra 2018. Kandidati mogu poslati svoju radnu biografiju, propratno pismo, uverenje o redovno upisanim studijama i uverenje o položenim ispitima na email adresu scholarship@hdl-dh.com. Detaljnije informacije o konkursu dostupne su na linku:

https://www.hdl-dh.com/wp-content/uploads/2018/11/Konkurs-za-stipendije-2019.pdf

 

 

 

 
   

Oct

25

2018

12h

Prvo mesto na 13. medjunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike

 

Predstavnik Srbije na 13. međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike (the 13th Annual Microelectronics Olympiad), Miloš Grubor student sa ETF Beograd, osvojio je PRVO MESTO!

 

https://www.panorama.am/en/news/2018/10/25/Microelectronics-Olympiad/2023842

 

U finalnom delu učestvovalo je 38 takmičara iz 18 zemalja. Tradicionalni sponzor takmičenja je kompanija Synopsis. Organizator lokalnog takmičenja u Srbiji sa koga se vrši selekcija srpskog predstavnika u finalnom delu takmičenja je prof. dr Predrag Petković, sa Elektronskog fakulteta u Nišu.

 

 

 

 
   

Oct

09

2018

12h

Na samom početku nove akademske godine nastavljamo našu uspešnu saradnju sa kompanijom Veriest.

 

U utorak, 9. oktobra u 12h u sali 1 kompanija Veriest je održala prezentaciju studentima zainteresovanim za školovanje i posao u ovoj oblasti.

Studentima su takođe predstavljene i mogućnosti stručnog usavršvanja i zapošljavanja u kompaniji Veriest. Kompanija Veriest nudi stručnu praksu i mogućnost zaposlenja svim studentima zainteresovanim sa oblast projektovanja i verifikacije digitalnih elektronskih kola, kao i za oblast Embedded softwera.

 

 

 

 
   

Feb
12-14

2018

Small Systems Simulation Symposium 2018

The 7th Small Systems Simulation Symposium 2018 is organized by Faculty of Electronic Engineering Niš and Innovation Centre of Advanced Technologies. More about the event can be found at the symposium site.

 

 

 
   

Jan
15

2018

Dejan Mirković defended his PhD thesis

Dejan Mirković, member of LEDA since 2007, successfuly defended his PhD thesis researching design, modeling and improvement of digital filters. The defending the thesis was at the Faculty of Electronic Engineering in Niš, and members of dissertation commitee were: prof. Miona Andrejević Stošović, prof. Predrag Petković et al. The title of thesis is Projektovanje selektivnih IIR digitalnih filtara sa linearnom fazom upotrebom analognih prototipova.

 
   

Jun 
05-08

2017

LEDA members at ETRAN and IcETRAN Conference

At the 61. conference of ETRAN that took place at on June05-08, 2017. LEDA authors participated with the folowing papers:

 
   

Jun 
13-16

2016

LEDA members at ETRAN and IcETRAN Conference

At the 60. conference of ETRAN that took place at Zlatibor on June13-16, 2016. LEDA authors participated with the folowing papers:

  • Vančo Litovski, Predrag Petković, RAZVOJ SEKCIJE "ELEKTRONIKA" U OKVIRU KONFERENCIJE ETRANA - PRVIH 60 GODINA
  • Jelena Milojković, Vančo Litovski: MATERIJALI SA ŠIROKIM ENERGIJSKIM PROCEPOM PRIMENJENI U ELEKTRONICI SNAGE
  • Duško Lukač, Miljana Milić, Duško Lukač, Miljana Milić: HIGHER EDUCATION ACCORDING TO INDUSTRIAL REQUIREMENTS - ECS AS A SUCCESSFUL EXAMPLE
  • Miljana Milić, Nikola Stojanović, Nemanja Mišić, Jelena Milojković, Predrag Petković: PROGRAMMABLE PHASE SHIFT CIRCUIT FOR AN INTEGRATED POWER-METER
  • Jelena Milojković, Vančo Litovski: COMPARATIVE ANALYSIS OF THE ERROR PREDICTION OF ELECTRICITY CONSUMPTION ON A MONTHLY AND WEEKLY LEVEL

At the conference, prof. Litovski was officialy elected for honorary member of ETRAN society.

 
   

Mar 03

2016

Borisav Jovanović defended his PhD thesis

Borisav Jovanovć, member of LEDA since 2002, successfuly defended his PhD thesis researching power consumption optimisation in chip design. The defending the thesis was at the Faculty of Electronic Engineering in Niš, and members of dissertation commitee were: prof. Predrag Petković, prof. Milun Jevtić, prof. Milunka Damnjanović, prof. Dragiša Milovanović (all from the Faculty of Electronic Engineering in Niš) and prof. Miloš Živanov (Faculty of Technical Sciences, University of Novi Sad).

Title of the thesis is Napredni metodi projektovanja digitalnih integrisanih kola u nanometarskim tehnologijama sa posebnim naglaskom na brzinu, statičku i dinamičku potrošnju (The advanced methods for digital integrated circuit design in nanometer technologies, with special emphasis on speed, static and dynamic consumption)

 

 
   

Feb 12-14

2016

Small Systems Simulation Symposium 2016

SSSS 2016 logoThe 6th Small Systems Simulation Symposium 2016 is organized by Innovation Centre of Advanced Technologies and Faculty of Electronic Engineering Niš. More about the event can be found at the symposium site.

LEDA members took part with following papers:

  • A mechanism for collaboration between industry and academia in the UK, exemplified by project SYNAPS”, Simon Le Blond and Vanco Litovski
  • On the implementations of Circuit Models of Arcs”, Simon Le Blond and Vanco Litovski
  • ANN solution for increasing the efficiency of tracking PV systems”, Duško Lukač and Miljana Milić
  • LMS7002M FPRF 2x2 MIMO Transceiver IC With High Digital Content”, Srđan Milenković
  • The Power Quality Estimation by Integrated Power Meter DSP Block”, Borisav Jovanović, Predrag Petković
  • Monitoring and Compensation of Harmonics in Smart Grid”, Dejan Stevanović, Marko Dimitrijević, Miona Andrejević Stosović, Predrag Petković
  • One-Week- and One-Month-Ahead Prediction of Suburban Electricity Load”, Jelena Milojković, Slobodan Bojanić, Octavio Nieto and Vančo Litovski
  • Exploring second order s-to-z transformation in IIR linear phase filters design”, Dejan Mirković, Miona Andrejević Stosović and Vančo Litovski
  • CMAC and Chebyshev Filters in Frequency Domain”, Dragan Topisirović, Miona Andrejević Stosović, and Vanco Litovski
  • Design of RF power amplifiers at 40.68 MHz”, D. Petrović, P. Petković
  • Response Distribution Analysis for Oscillator Circuit Due to Process Variation”, Miljan Petrović and Miljana Milić

 

 
   

Dec 28

2015

Dejan Stevanović defended his PhD thesis

Our member Dejan Stevanović successfuly defended his PhD thesis "Metod za efikasnu identifikaciju harmonijskih izobličenja u elektroenergetskoj mreži primenom modifikovanih elektronskih brojila"("A method for efficient identification of harmonic pollution in power grid applying modified electronic power meters").

 

 
   

Nov 26

2015

Best paper award at IEEESTEC – 8th International Students’ Projects Conference

Best Paper Award diplomaAt the 8th International Students’ Projects Conference team of our students (Mišić, N., Tričković, M.) guided by LEDA member Borisav Jovanović won the Best Paper Award.. Title of the winning paper is PC-Based Pulse Signal and Blood Oxygen Level Monitor and full article can be found here.

 

 

News archive (2014) ::: 2013 ::: 2012 ::: 2011 ::: 2010 ::: 2009 ::: 2008 ::: 2007 ::: 2006 ::: 2005